Αρχικό

Παρουσίαση του τρόπου συλλογής όπως αυτός γίνεται ακόμη και σήμερα KAI ΜΟΝΟ στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Σισες του Δήμου Μυλοποτάμου, Κρήτης (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ).

21.10.11

Πρώτη φορά (Επεξεργασία της ρητίνης λαδανο από το φυτό Cistus Creticus.)

Επεξεργασία της ρητίνης Λάδανο από το φυτό Κίστος ο Κρητικός (Cistus Creticus) που συλλέγετε με τον παραδοσιακό τρόπο.

Η επεξεργασία του λάβδανου βασίζεται στην ιδιότητα να διαλύεται σε διάφορους διαλυτές.Η συμπεριφορά του λαδάνου ως προς τους διαλυτές είναι η εξής:

1. Το λάδανο από το φυτό Κίστο τον Κρητικό (Cistus creticus) διαλύεται πλήρως και άμεσα στο καθαρό οινόπνευμα δίνοντας ένα ερυθρό αλκαλικό διάλυμα.

2. Το λάδανο από το φυτό Cistus Creticus διαλύεται στους υδρόφοβους διαλυτές κυρίως παράγωγα πετρελαίου όπως εξάνιο επτάνιο βενζίνη νάφθα.

3. Το λάδανο από το φυτό Cistus Creticus διαλύεται στο ελαιόλαδο

Η πιο εύχρηστη μέθοδο για την παραλαβή των αιθέριων ελαίων από ρητίνες είναι η εκχύλιση με πτητικούς διαλύτες.



Πρόσφατη μέθοδος για την εξαγωγής αιθέριων ελαιών από ριτηνες είναι η εκχύλιση με εξαιρετικά κρίσιμο διοξείδιο του άνθρακα (CO2).
Αυτή η μέθοδος έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής των πετροχημικών υπολειμμάτων στο προϊόν. Το εξαιρετικά κρίσιμο διοξείδιο του άνθρακα σε κατάλληλες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας μετατρέπεται σε υγρό και χρησιμοποιείται ως διαλύτης στην εξαιρετικά κρίσιμη ρευστή εξαγωγή Το διοξείδιο το άνθρακα αφού διαλύσει το λαδανο και διαχωριστούν οι φάσεις δεν παράγει άμεσα το αιθέριο έλαιο (το λάδανο απόλυτο labdanum absulote), θα εξαγάγει και τα κεριά και τα αιθέρια έλαια που αποτελούν ένα μιγμα. Η επόμενη επεξεργασία με το υγρό διοξείδιο του άνθρακα, που επιτυγχάνεται στον ίδιο εξολκέα με μόνο να χαμηλώσει τη θερμοκρασία εξαγωγής, θα χωρίσει τα κεριά από τα αιθέρια έλαια. Αυτή η διαδικασία χαμηλότερης θερμοκρασίας αποτρέπει την αποσύνθεση και τη μετουσίωση των ενώσεων. Όταν η εξαγωγή είναι πλήρης, η πίεση μειώνεται σε περιβαλλοντικό και το διοξείδιο του άνθρακα επανέρχεται πίσω σε αέριο, μην αφήνοντας κανένα υπόλειμμα.
Powered By Blogger